konstancin-dubbel

KONSTANCIN DUBBEL

Browar Czarnków poszerzył swój asortyment rodziny piw Konstancin o kolejny gatunek.

Chcemy zaproponować Państwu nasze najmłodsze „dziecko” Browaru, warzone tylko na naturalnych składnikach, bez zawartości sztucznych dodatków – Piwo DUBBEL

To niezwykle aromatyczne, dość ciemne piwo zawdzięczamy belgijskim mnichom. Podobne piwa były warzone w przyklasztornych browarach już w średniowieczu.
Złożone, bogate aromaty słodkości słodowej; słód może mieć nutki czekoladowe, karmelowe oraz owocowe szczególnie aromat rodzynek i suszonej śliwki

Piwo to ma piękną czerwoną głębię z wysoką gęstą i długo utrzymującą się kremową pianą.
Piwo to jak na swoją moc sprawia wrażenie lekkiego i wytrawnego.

Dubbel powinien być podawany w szerokich pokalach tak aby wydobyć z piwa bogaty aromat i wyeksponować pianę
Można też użyć kieliszka do czerwonego wina. Piwo należy serwować w temperaturze 8-14°C. Nalewać ostrożnie, aby nie wzruszyć osadu drożdżowego i tym samym uzyskać w szkle niemal idealnie klarowne piwo. Mnisi zalecają, aby w butelce pozostawić 1cm piwa wraz z drożdżami i wypić je osobno.

Piwo to pasuje do ciężkich dań np. pieczonej lub duszonej wieprzowiny, steków, ale równie dobrze komponuje się z deserami szczególnie tymi na bazie czekolady. Idealnie pasuje też do wszelkiej maści serów.