Browar Czarnków

Browar Konstancin

Konstancin to symbol dobrego smaku – zarówno w architekturze jak i w Piwie. Marka Konstancin żyje i zdobywa popularność dlatego, że hołduje poczuciu dobrego smaku.

Browar Konstancin powstał w roku 1992 w Oborach , w okolicach miasta Konstancin-Jeziorna.

W latach 1992–2013 kilkakrotnie następowały w nim zmiany właścicielskie. W 2013 roku nabyła go spółka Browar Gontyniec (obecnie Browar Czarnków). Zdecydowano o zakończeniu produkcji. Instalację browarniczą przeniesiono do nowo powstającego zakładu piwowarskiego w Kamionce. Tam właśnie instalacja z Konstancina pracuje do dzisiaj.

Choć wtedy nikt o tym nie wiedział, ale w latach 90tych Browar Konstancin był pewnie pierwszym browarem kratowym. Wypuścił na rynek polski pierwsze prawdziwie żytnie piwo (51% słodu żytniego w zasypie), popularyzował dwuwarową metodę robienia zacieru, był prekursorem leżakowania w beczkach – poprzez dodawanie do piwa na leżakowni płatków dębu.

Marka KONSTANCIN żyje – pomimo tego, że Browar w Konstancinie nie przetrwał. Zyje dzięki ludziom – pasjonatom, którzy są zafascynowani marką.

W Kamionce Andrzej Kryczka – główny piwowar browaru – nie tylko odtworzył głowne receptury KONSTANCINA – ale też dodał Kilka arcydzieł do portfela marki. Przede wszystkim IPA – nagrodzona na KPR w Poznaniu (Konkurs Piw Rzemieślniczych w Poznaniu jest największym tego typu konkursem Polsce) oraz Porter – nagrodzony na Monde Selection w Brukseli.

W tej chwili pod sztanderem KONSTANCINA warzą uznani piwowarzy kraftowi i domowi – Michał Kopik, Artur Karpiński, Dorota Chrapek. Limitowane Edycje piw autorskich znanych piwowarów polskich przywracają marce dawny blask i zasłużone miejsce na mapie piw rzemieślniczych w kraju i za granicą.

Aby wejść na stronę,
potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.