Browar Czarnków

To pochodna imienia Gniewomir, o prawdziwie słowiańskich korzeniach. To staropolskie imię na jakie składają się cząstki: Gniewo, czyli „gniew” oraz -mir czyli „pokój”. W całości „TEN, KTÓRY UŚMIERZA GNIEW”.

Szczególnie ciekawą postacią jest Gniewosz z Dalewic (Małopolska) – polski rycerz herbu Strzegomia, dowódca chorągwi zaciężnych ze Śląska, Czech i Moraw w bitwie pod Grunwaldem. Jego bohaterskie wyczyny i twardy charakter stały się inspiracją do stworzenia piwa o takiej nazwie.

Nasz Gniewosz to jednak przede wszystkim gospodarz na zamku – zapraszający gości do stołu. W naszym portfelu GNIEWOSZ oferuje przede wszystkim piwa ciemne:
- trójsłodowe z dodatkiem karmelu
- aromatyczne korzenne
- ciemne na miodzie akacjowym.

Gniewosz Jasne Pełne

Piwo jasne o zaskakująco pełnym smaku, z wyczuwalnymi nutami chlebowymi i owocowymi. Gniewosz to wyraźny chmielowo – słodowy zapach oraz delikatna, przemijająca goryczka.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże

Gniewosz Ciemne

Ciemna wersja Gniewosza powstaje na bazie mieszanki słodów jasnych i ciemnych. Ich wpływ jest wyraźny, ale nade wszystko dominują tu nuty karmelowe i czekoladowe. Wyczuwalny jest również przyjemny aromat palonych ziaren kawy.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel

Gniewosz Korzenne

Piwo Gniewosz o smaku korzennym zostało przygotowane jako autorski projekt piwowarów Browaru Czarnków inspirowany recepturami Marcina z Urzędowa. Żyjący w XVI wieku Marcin z Urzędowa, lekarz, zielarz wydał w 1595 roku „Herbarz Polski” – dzieło przyrodniczo-lecznicze uważane za pierwszy podręcznik farmakognozji. Według jego zapisów, grzany napój wzbogacono o owoce z przydomowych ogrodów: porzeczki czarne, czerwone, maliny, winorośl i aronie. Owoce suszone użyte do „grzańca” to śliwki, jabłka, gruszki, a z owoców dziko rosnących tarka i głóg. Dodatki takie jak cynamon, wanilia, goździki, imbir, gałka muszkatołowa kupowano. Dodawano również miód z własnych pasiek.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel, aromaty

Gniewosz Na Miodzie Akacjowym

Piwo Gniewosz na miodzie akacjowym zostało przygotowane we współpracy z mistrzem pszczelarskim Ireneuszem Gołaskim oraz jego pasieką Republika Miodu. Pasieka leży w malowniczej Puszczy Noteckiej w zachodniej Wielkopolsce. Ma charakter wędrowny, czego efektem jest czysty i pełnowartościowy miód z terenów nieskażonych przemysłem.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, miód, chmiel, aromaty

Aby wejść na stronę,
potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.