Browar Czarnków

Marka piwa IZERSKIE jest obecna w Sudetach od kilkunastu lat za sprawą pana Stanisława Kornafela ze Stacji Turystycznej Orle (na zachód od Jakuszyc), który był pomysłodawcą marki. Od lat nieprzerwanie warzymy dla gestorów turystycznych w Sudetach piwo Izerskie Jasne Pełne, które stało się wizytówką Gór Izerskich.

Góry Izerskie przypominają naszą ‘szwajcarię czarnkowską’, z jej delikatnymi wzniesieniami pokrytymi lasami iglastymi i bukowymi – raj dla rowerzystów.

Drugą marką regionalną Sudetów jest Walońskie.

Kim byli Walonowie?

Walonowie, zwani też Walończykami, to francuskojęzyczny romański lud, zamieszkujący tereny obecnej Belgii i północnej Francji. Wyspecjalizowali się w poszukiwaniu i wydobyciu surowców mineralnych, przede wszystkim złota i srebra. Byli często zatrudniani przez lokalnych możnowładców i panów feudalnych do odnajdywać i oceniać wielkość złóż. Penetrowali góry Europy Środkowej, a na ziemie polskie przybyli prawdopodobnie w XII w.

Walońscy poszukiwacze skarbów tworzyli zamkniętą społeczność. Ich kodeks honorowy nakazywał chronić tajemnice zawodowe, ale byli zobowiązani dzielić się wiedzą z innymi poszukiwaczami. Nie powinni odkrytych złóż eksploatować do końca, a przed poszukiwaniami należało odmówić i modlitwę i zaklęcia.

Czy Walońskie to prawdziwe piwo Walonów z XII w. ? Nie wiemy. Chcieliśmy uczcić wkład Walonów w budowanie pierwszych szlaków pieszych w Sudetach i tworzenie oznaczeń na szlakach. Zapraszamy wszystkich do Chaty Walonów w Szklarskiej Porębie.

Izerskie Jasne Naturalne

Naturalny proces warzenia to dla nas proces w którym używamy w zasypie jedynie produktów słodowanych, nie używamy enzymów żeby przyspieszać proces ani żadnych utrwalaczy , żeby przedłużyć termin ważności. Nasycenie dwutlenkiem wegla jest również naturalne – a więc jest go tyle, ile wytworzą drożdże w procesie fermentacji - i ani jednego bąbelka więcej – nie dogazowujemy naszego piwa.

Tak właśnie powstaje Izerskie Jasne Naturalne. W zasypie w 100% słód jasny jęczmienny, 2 polskie chmiele, dolna fermentacja w otwartych kadziach. Naturalne piwo – jak naturalna jest uroda Gór Izerskich.

Marka stworzona przed laty w schronisku Orle k Jakuszyc w Górach Izerskich. Do dzisiaj z dumą zaopatrujemy sudeckich gastronomów i detalistów w znakomite, naturalnie warzone piwo.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże

WALOŃSKIE CIEMNE Naturalne

Ciemne piwo zawdzięcza swoja barwę słodowi karmelowemu – jednemu z trzech słodów uzytych w zasypie tego piwo , obok pilzneńskiego i monachijskiego – oraz karmelowi dodanemu w procesie gotowania. Krmel daje nie tylko ciemna barwe, ale tez słodycz. Słodycz dopełnia naturalny cukier buraczany dosypany na warzelni.

Naturalne piwo warzone i fermentowane jest w sposób naturalny – bez przyspieszania procesu i bez utrwalania produktu – poza pasteryzacją. Naturalne nasycenie oznacza , że nie ma w nim zbędnych bąbelków – tylko te, które wytworzyły drożdże w procesie fermentacji.

Walonskie powstało przed laty w Sudetach dla uczczenia Walonów , którzy jako pierwsi w średniowieczu odkryli te góry dla nas, wyznaczając w nich pierwsze szlaki.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słód karmelowy, pilzneński i monachijski, cukier buraczany, chmiel

Aby wejść na stronę,
potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.