Konstancin od lat zdobywa swoich fanów dzięki poczuciu dobrego smaku. Od lat 90-tych ubiegłego stulecia , kiedy powstał browar w Oborach pod Konstancinem, marka Konstancin toruje sobie drogę dzięki ciekawym i innowacyjnym piwom podanym klientowi w sposób akceptowalny zarówno przez koneserów, jak i początkujących piwoszy.
Z jednej piwa pod marka Konstancin zdobywają najwyższe trofea na konkursach i festiwalach piwnych – z drugiej strony dostępne są w szerokiej dystrybucji.
Dobry gust marki KONSTANCIN dostrzegają zarówno sędziowie piwni – krajowi i międzynarodowi , jak i zwykli śmiertelnicy.
Ostatnie 2 znaczące nagrody dla Konstancina
- brąz zdobyty w Walencjii w 2017 dla Konstancin Porter na konkursie Monde Selection.
- brąz zdobyty na KPR ( Konkurs Piw Rzemieślniczych ) w Poznaniu w 2017 – dla Konstancin IPA.
W portfelu marki znajdziemy klasyczne receptury z Browaru Konstancin , pochodzące z lat 90tych
- Pszeniczne, Żytnie, Dawne, Z Dębowej Beczki
Oraz piwa nowofalowe, warzone obecnie w Kamionce pod okiem piwowara Andrzeja Kryczki
- IPA, APA, Cranberry IPA, Witbier, American Lager, Stout, Porter.
Od marca 2018 dla Konstancina warzą polskie sławy piwowarstwa domowego (Dorota Chrapek) i kraftowego (Michał Kopik, Artur Karpiński).
Konstancin Pszeniczne
Złoty Medal:
Chmielaki Krasnostawskie 2012 w kategorii Piwa Pszeniczne
Treściwe piwo na bazie słodów pszenicznych i jęczmiennych. Drożdże górnej fermentacji nadają mu orzeźwiającej kwaskowatości i podkreślają charakterystyczne cytrynowo-bananowe nuty.
Drożdżowy osad na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku.
Golden Beer Poland 2013 w kategorii Piwa Specjalne
Pierwsze w Polsce piwo warzone ze słodu żytniego. Esencjonalne i pełne w smaku, z delikatnie zarysowaną chmielową goryczką. Wykorzystanie drożdży górnej fermentacji nadaje mu subtelnej nuty orzeźwienia. Drożdżowy osad na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku
Jasne piwo o niepowtarzalnym smaku. Charakterystyczna goryczka złagodzona została podczas leżakowania w kadziach z dodatkiem płatków dębu. Wyróżniającym akcentem jest kwiatowo-słodowy aromat, nadający temu piwu wyjątkowego charakteru.
Przyjemne w smaku, delikatne piwo jasne. Wśród aromatów zdecydowanie wyróżniają się nuty chlebowe, a subtelne akcenty chmielowe stanowią o jego niepowtarzalności. Doskonale sprawdza się przy każdej okazji.
Zawartość alkoholu: 5,3% obj.
Składniki: woda, słód pilzneński, chmiel, drożdże
Konstancin Milk Stout Owsiany
Ciemne, gęste piwo typu milk stout. Urzeka aksamitną fakturą, kremową pianą i delikatnie zarysowaną goryczką. Charakteru nadają mu wyraźnie wyczuwalne nuty czekoladowe oraz aromat palonego ziarna, uzyskany dzięki unikalnej kompozycji ciemnych słodów i palonego jęczmienia.
Obficie chmielone piwo z intensywną, ale jednocześnie łagodną goryczką, długo utrzymującą się na języku. Poza wyraźnym, chmielowym aromatem w smaku pojawiają się nuty owocowe – to za sprawą amerykańskich odmian chmielu, oraz dzięki zastosowaniu odrobiny słodu pszenicznego.
W zasypie słód jęczmienny ze Słodowni w Strzegomiu oraz płatki owsiane. Drożsże górnej fermentacji. Chmielimy dwa razy - Magnum na warzelni i Citra na leżakach. Na koniec wrzucamy do piwa mirt cytrynowy i trzymamy w chłodzie przez 28 dni.
Nasz American lager łączy tradycję i nowoczesność - w zasypie słód pilzneński łączy się ze słodem żytnim, w chmieleniu tradycyjny chmiel Saaz łączy się z amerykańską odmianą Columbus. Nowofalowy lager fermentowany w otwartych kadziach.
Tak smakują przeciwieństwa. Zaskakująco dobrze.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj.
Ekstrakt: 12,1° Blg.
Składniki: woda, słód jasny jęczmienny, słód żytni, dwie odmiany chmielu: tradycyjny Saaz i amerykański Columbus, drożdże dolnej fermentacji
Konstancin APA AMERICAN PALE ALE
Nowe Konstancin APA to piwo górnej fermentacji, bazujące na amerykańskich odmianach chmielu: Amarillo, Ekuanot oraz Cascade.
Chmiel Ekuanot posiada przebogaty aromat owoców tropikalnych, cytrusowych, kwiatów oraz ziół.
Nasze piwo powstało z czterech słodów: pilzeńskiego, monachijskiego, pale ale, pszenicznego.
Nadają one zdecydowanie orzeźwiającego charakteru.
Piwo nasze za sprawą owocowego oblicza oraz przyjemnie zaakcentowanej goryczki daje powiew świeżości oraz lekkości, tworząc nową i niebanalną wartość w rodzinie piw Konstancin.
Receptura: Andrzej Kryczka.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj.
Ekstrakt: 12,5° Blg.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, amerykańskie chmiele: Amarillo, Sascade i Eukanot, drożdże górnej fermentacji
Konstancin Porter
Delikatny i aksamitny w smaku, z wyrazistą śliwką. Arcydzieło Andrzeja Kryczki - piwowara domowego i głównego piwowara naszego browaru.
Piwo nagrodzone w Brukseli na konkursie MONDE SELECTION.
Saison to idealna propozycja dla tych wszystkich, którzy szukają w piwie lekkości i orzeźwienia, ale także mocy. Wyraźnej goryczki, ale też aromatu szlachetnych chmieli. Zniewalającego pomarańczowego smaku i intrygujących przyprawowych akcentów. W Saison znajdziemy wszystkie nuty smakowo-zapachowe charakterystyczne dla belgijskich piw farmerskich. Aromaty owocowe, przywodzące na myśl pomarańcze, morele i gruszki uzupełniane są przez posmaki przyprawowe, pieprzowe i ziołowe.
Dorota Chrapek - od lat niezrównana w piwowarstwie domowym - zdecydowała się uwarzyć swój ulubiony styl u nas, a pomagał jej w tym nasz piwowar - Andrzej Kryczka. W swojej autorskiej recepturze zawarła az pięć słodów, znakomity Saaz i oczywiście belgijskie drożdże, a finalny efekt jej Saison zawdzięcza skórce gorzkiej pomarańczy.
Witbier - tradycyjne, belgijskie piwo pszeniczne zwane również biere blanche (białe piwo). Witbier jest warzony metodą górnej fermentacji i niefiltrowany.
Andrzej Kryczka dodał do swojego pszenicznego kolendry, wzbogacając naturalne cytrusowe i bananowe nuty, uzyskując przez to wyjątkowy aromat.
Osad drożdżowy na dnie butelki jest charakterystyczny dla tego stylu piwnego.
IPA to intensywnie chmielone piwo z łagodna goryczka. Słód pszeniczny w zasypie oraz amerykanskie odmiany chmielu dodaja piwu nut owocowych.
Cranberry IPA zawdziecza swój wyjatkowy aromat i smak autorskiej recepturze Andrzeja Kryczki. Sok zurawinowy z dodatkiem 7 ziół daje zaskakujace słodko-gorzkie połaczenie.
Zawartość alkoholu: 5% obj.
Ekstrakt: 15,5% wag.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny ,chmiel, drożdże, dodatki: sok żurawinowy z dodatkiem 7 ziół, aromat
Konstancin New England IPA
New England IPA – odmiana India Pale Ale, która swoje korzenie wywodzi ze wschodniego wybrzeża USA, czyli z Nowej Anglii.
Soczyste, mocno opalizujące, o potężnym aromacie chmielowym i jednocześnie dość niskiej goryczce – doskonałe piwo do poznania nowofalowych odmian chmielu.
Michał Kopik – międzynarodowy sędzia i ekspert piwny, zawodowy piwowar, autor bloga PiwnyGaraz.pl.
Sesyjna odmiana klasycznego stylu IPA z zachodniego wybrzeża USA. Skąpana w kalifornijskim słońcu kompozycja pięciu ultra-aromatycznych chmieli pełnych nut cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, nafty i 100% słodu Pale Ale w zasypie. Konstancin Session West Coast IPA to jasne, wytrawne i goryczkowe piwo, które przynosi orzeźwienie.
Autor receptury - Artur Karpiński - współzałożyciel Browaru Golem, od lat zaprzyjaźniony z Browarem Czarnków.
Aby wejść na stronę, potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.
Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z polityką prywatności. Jeżeli nie akceptują Państwo polityki prywatności, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.