Browar Czarnków

Konstancin to symbol dobrego smaku.

Konstancin od lat zdobywa swoich fanów dzięki poczuciu dobrego smaku. Od lat 90-tych ubiegłego stulecia , kiedy powstał browar w Oborach pod Konstancinem, marka Konstancin toruje sobie drogę dzięki ciekawym i innowacyjnym piwom podanym klientowi w sposób akceptowalny zarówno przez koneserów, jak i początkujących piwoszy.

Z jednej piwa pod marka Konstancin zdobywają najwyższe trofea na konkursach i festiwalach piwnych – z drugiej strony dostępne są w szerokiej dystrybucji.

Dobry gust marki KONSTANCIN dostrzegają zarówno sędziowie piwni – krajowi i międzynarodowi , jak i zwykli śmiertelnicy.

Ostatnie 2 znaczące nagrody dla Konstancina

- brąz zdobyty w Walencjii w 2017 dla Konstancin Porter na konkursie Monde Selection.

- brąz zdobyty na KPR ( Konkurs Piw Rzemieślniczych ) w Poznaniu w 2017 – dla Konstancin IPA.

W portfelu marki znajdziemy klasyczne receptury z Browaru Konstancin , pochodzące z lat 90tych

- Pszeniczne, Żytnie, Dawne, Z Dębowej Beczki

Oraz piwa nowofalowe, warzone obecnie w Kamionce pod okiem piwowara Andrzeja Kryczki

- IPA, APA, Cranberry IPA, Witbier, American Lager, Stout, Porter.

Od marca 2018 dla Konstancina warzą polskie sławy piwowarstwa domowego (Dorota Chrapek) i kraftowego (Michał Kopik, Artur Karpiński).

Konstancin Pszeniczne

Złoty Medal:

Chmielaki Krasnostawskie 2012 w kategorii Piwa Pszeniczne

Treściwe piwo na bazie słodów pszenicznych i jęczmiennych. Drożdże górnej fermentacji nadają mu orzeźwiającej kwaskowatości i podkreślają charakterystyczne cytrynowo-bananowe nuty.

Drożdżowy osad na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj.

Składniki: woda, słód jasny pilzneński, pszeniczny, chmiel, drożdże

Konstancin Żytnie

Złoty Medal:

Golden Beer Poland 2013 w kategorii Piwa Specjalne

Pierwsze w Polsce piwo warzone ze słodu żytniego. Esencjonalne i pełne w smaku, z delikatnie zarysowaną chmielową goryczką. Wykorzystanie drożdży górnej fermentacji nadaje mu subtelnej nuty orzeźwienia. Drożdżowy osad na dnie butelki jest zjawiskiem prawidłowym i charakterystycznym dla tego gatunku

Zawartość alkoholu: 5,3% obj.

Składniki: woda, słody jasny, pilzneński, żytni, monachijski, karmelowy, chmiele, drożdże

Konstancin z Dębowej Beczki

Jasne piwo o niepowtarzalnym smaku. Charakterystyczna goryczka złagodzona została podczas leżakowania w kadziach z dodatkiem płatków dębu. Wyróżniającym akcentem jest kwiatowo-słodowy aromat, nadający temu piwu wyjątkowego charakteru.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj.

Składniki: woda, słód jasny pilzneński, chmiel, drożdże

Konstancin Dawne

Przyjemne w smaku, delikatne piwo jasne. Wśród aromatów zdecydowanie wyróżniają się nuty chlebowe, a subtelne akcenty chmielowe stanowią o jego niepowtarzalności. Doskonale sprawdza się przy każdej okazji.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj.

Składniki: woda, słód pilzneński, chmiel, drożdże

Konstancin Milk Stout Owsiany

Ciemne, gęste piwo typu milk stout. Urzeka aksamitną fakturą, kremową pianą i delikatnie zarysowaną goryczką. Charakteru nadają mu wyraźnie wyczuwalne nuty czekoladowe oraz aromat palonego ziarna, uzyskany dzięki unikalnej kompozycji ciemnych słodów i palonego jęczmienia.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj.

Składniki: woda, słód PALE ALE, jasny pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy, chmiel, drożdże

Ipa India Pale Ale Jasne Pełne

Obficie chmielone piwo z intensywną, ale jednocześnie łagodną goryczką, długo utrzymującą się na języku. Poza wyraźnym, chmielowym aromatem w smaku pojawiają się nuty owocowe – to za sprawą amerykańskich odmian chmielu, oraz dzięki zastosowaniu odrobiny słodu pszenicznego.

Zawartość alkoholu: 8% obj.

Składniki: woda, słody Pale Ale, monachijski, karmelowy jasny, pszeniczny, chmiele Citra, Mosaic, Chinook, drożdże

Konstancin Lekkie

Piwo inspirowane recepturą z Browaru Konstancin.

W zasypie słód jęczmienny ze Słodowni w Strzegomiu oraz płatki owsiane. Drożsże górnej fermentacji. Chmielimy dwa razy - Magnum na warzelni i Citra na leżakach. Na koniec wrzucamy do piwa mirt cytrynowy i trzymamy w chłodzie przez 28 dni.

Autor receptury: Andrzej Kryczka

Zawartość alkoholu: 4,2% obj.

Ekstrakt: 10,0° Blg.

Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel Magnum, chmiel Citra, drożdże górnej fermentacji, mirt cytrynowy

Konstancin American Lager

Nasz American lager łączy tradycję i nowoczesność - w zasypie słód pilzneński łączy się ze słodem żytnim, w chmieleniu tradycyjny chmiel Saaz łączy się z amerykańską odmianą Columbus. Nowofalowy lager fermentowany w otwartych kadziach.

Tak smakują przeciwieństwa. Zaskakująco dobrze.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Ekstrakt: 12,1° Blg.

Składniki: woda, słód jasny jęczmienny, słód żytni, dwie odmiany chmielu: tradycyjny Saaz i amerykański Columbus, drożdże dolnej fermentacji

Konstancin APA AMERICAN PALE ALE

Nowe Konstancin APA to piwo górnej fermentacji, bazujące na amerykańskich odmianach chmielu: Amarillo, Ekuanot oraz Cascade.

Chmiel Ekuanot posiada przebogaty aromat owoców tropikalnych, cytrusowych, kwiatów oraz ziół.

Nasze piwo powstało z czterech słodów: pilzeńskiego, monachijskiego, pale ale, pszenicznego.

Nadają one zdecydowanie orzeźwiającego charakteru.

Piwo nasze za sprawą owocowego oblicza oraz przyjemnie zaakcentowanej goryczki daje powiew świeżości oraz lekkości, tworząc nową i niebanalną wartość w rodzinie piw Konstancin.

Receptura: Andrzej Kryczka.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Ekstrakt: 12,5° Blg.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, amerykańskie chmiele: Amarillo, Sascade i Eukanot, drożdże górnej fermentacji

Konstancin Porter

Delikatny i aksamitny w smaku, z wyrazistą śliwką. Arcydzieło Andrzeja Kryczki - piwowara domowego i głównego piwowara naszego browaru.

Piwo nagrodzone w Brukseli na konkursie MONDE SELECTION.

Zawartość alkoholu: 8,3% obj.

Ekstrakt: 24% wag.

Składniki: woda, słody jęczmienne, jęczmień prażony, drożdże, chmiele

Konstancin Saison

Saison to idealna propozycja dla tych wszystkich, którzy szukają w piwie lekkości i orzeźwienia, ale także mocy. Wyraźnej goryczki, ale też aromatu szlachetnych chmieli. Zniewalającego pomarańczowego smaku i intrygujących przyprawowych akcentów. W Saison znajdziemy wszystkie nuty smakowo-zapachowe charakterystyczne dla belgijskich piw farmerskich. Aromaty owocowe, przywodzące na myśl pomarańcze, morele i gruszki uzupełniane są przez posmaki przyprawowe, pieprzowe i ziołowe.

Dorota Chrapek - od lat niezrównana w piwowarstwie domowym - zdecydowała się uwarzyć swój ulubiony styl u nas, a pomagał jej w tym nasz piwowar - Andrzej Kryczka. W swojej autorskiej recepturze zawarła az pięć słodów, znakomity Saaz i oczywiście belgijskie drożdże, a finalny efekt jej Saison zawdzięcza skórce gorzkiej pomarańczy.

Zawartość alkoholu: 6,3% obj.

Ekstrakt: 15,5% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, dodatki: cukier kandyzowany, skórka gorzkiej pomarańczy

Konstancin Witbier

Witbier - tradycyjne, belgijskie piwo pszeniczne zwane również biere blanche (białe piwo). Witbier jest warzony metodą górnej fermentacji i niefiltrowany.

Andrzej Kryczka dodał do swojego pszenicznego kolendry, wzbogacając naturalne cytrusowe i bananowe nuty, uzyskując przez to wyjątkowy aromat.

Osad drożdżowy na dnie butelki jest charakterystyczny dla tego stylu piwnego.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj.

Ekstrakt: 12,1% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, dodatki: kolendra

Konstancin Cranberry IPA

IPA to intensywnie chmielone piwo z łagodna goryczka. Słód pszeniczny w zasypie oraz amerykanskie odmiany chmielu dodaja piwu nut owocowych.

Cranberry IPA zawdziecza swój wyjatkowy aromat i smak autorskiej recepturze Andrzeja Kryczki. Sok zurawinowy z dodatkiem 7 ziół daje zaskakujace słodko-gorzkie połaczenie.

Zawartość alkoholu: 5% obj.

Ekstrakt: 15,5% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny ,chmiel, drożdże, dodatki: sok żurawinowy z dodatkiem 7 ziół, aromat

Konstancin New England IPA

New England IPA – odmiana India Pale Ale, która swoje korzenie wywodzi ze wschodniego wybrzeża USA, czyli z Nowej Anglii.

Soczyste, mocno opalizujące, o potężnym aromacie chmielowym i jednocześnie dość niskiej goryczce – doskonałe piwo do poznania nowofalowych odmian chmielu.

Michał Kopik – międzynarodowy sędzia i ekspert piwny, zawodowy piwowar, autor bloga PiwnyGaraz.pl.

Zawartość alkoholu: 6% obj.

Ekstrakt: 14,1% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słód owsiany, płatki pszeniczne, chmiel, drożdże, dodatki: cukier kandyzowany, skórka gorzkiej pomarańczy

Konstancin Session West Coast IPA

Sesyjna odmiana klasycznego stylu IPA z zachodniego wybrzeża USA. Skąpana w kalifornijskim słońcu kompozycja pięciu ultra-aromatycznych chmieli pełnych nut cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, nafty i 100% słodu Pale Ale w zasypie. Konstancin Session West Coast IPA to jasne, wytrawne i goryczkowe piwo, które przynosi orzeźwienie.

Autor receptury - Artur Karpiński - współzałożyciel Browaru Golem, od lat zaprzyjaźniony z Browarem Czarnków.

www.facebook.com/beerbaconliberty

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Ekstrakt: 12,5% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże

Aby wejść na stronę,
potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.