Browar Czarnków

Dzika, tajemnicza, dziewicza Dolina Noteci w 2013 roku, w plebiscycie 7 Cudów Polski okazała się bezkonkurencyjna. To z tej krainy pochodzi najbardziej popularne wśród piw regionalnych w Wielkopolsce – piwo Noteckie.

Piwo Noteckie warzone jest wg receptur opracowanych przez fundatorów browaru z górą, aż 2 wieki temu.

Od 2006 roku Noteckie znajduje się na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych.

Marka kultywuje przywiązanie do tradycji, tradycyjnych metod warzenia, klasycznych odmian chmielu i klasycznych stylów piwnych.

Od roku 1958 symbolem marki stal się dudek – umieszczany tak wtedy jak i dzisiaj na etykietach NOTECKIEGO.

Klasyczne dwa warianty piwa pod marka NOTECKIE to Jasne Pełne – goryczkowe, charakterystyczne piwo jasne oraz Ciemne, zwane przez lata Eire – trójsłodowe piwo ciemne z dodatkiem karlemu i naturalnego cukru buraczanego, którego receptura nie uległa zmianie przez lata – choć przez dziesięciolecia piwo było sprzedawane jako niepasteryzowane.

NOTECKIE ceni sobie rzemiosło i tradycje regionu. Dlatego słód kupujemy z regionalnej rodzinnej słodowni w Poznaniu a miód z rodzinnej pasieki w Puszczy Noteckiej.

Historia marki NOTECKIE jest nierozerwalnie złączona z historią Browaru w Czarnkowie.

Czarnków to niewielkie miasto w północnej Wielkopolsce, położone w malowniczym zakolu rzeki Noteć, na skraju Puszczy Noteckiej. Tradycje piwowarskie w regionie sięgają XVI wieku.

Pierwsze wzmianki dotyczące browaru w Czarnkowie, wzniesionego na ruinach niegdysiejszego zamku, datuje się na początek XIX wieku. Około roku 1865 powstał w tym miejscu browar Streich Brauerei, który działał zaledwie kilkanaście lat. Dopiero w 1893 roku, za sprawą ówczesnych właścicieli – rodziny Koeppe, czarnkowski zakład zyskał swój ostateczny kształt i charakter, który przetrwał do dziś. Do roku 1908 browar nosił nazwę Schlossbrauerei, a od 1918 – Browar Zamkowy. Rodzina Koeppe pozostała właścicielami browaru do roku 1945.

Po wyzwoleniu Browar przeszedł pod opiekę Spółdzielni ‘Robotnik’

Noteckie Pils

Czy każdy jasny lager to pils?

Otóż nie! Prawdziwy pils to piwo delikatne, lekkie, słodowe ale też szczodrze chmielone. Większość lagerów jest dużo mocniejsza, mocniej odfermentowana, o mniejszej goryczce i nikłym chmielowym aromacie. Prawdziwy pils jest warzony bez udziału surowców niesłodowanych. Czysty, złożony smak słodowy połączony z wyraźną, ale krótką, przyjemną goryczką. Nie występują posmaki owocowe. Finisz jest zrównoważony słodowo- goryczkowy. Piwo w odczuciu jest bardzo orzeźwiające, nie jest ciężkie, ani przytłaczające.

Zawartość alkoholu: 4,2% obj.

IBU: 25

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże

Noteckie Jasne Pełne

Piwo jasne pełne o wspaniałym chmielowym i delikatnie słodowym aromacie. Niezwykle bogaty smak, szlachetna, wyważona goryczka z idealnie dobranymi nutami słodowymi i lekkim akcentem owocowym. Od 2006 roku na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słód jęczmienny chmiel, drożdże

Noteckie Jasne Niefiltrowane

Piwo warzone z doskonałej jakości polskich surowców: jasnego słodu jęczmiennego i aromatycznego lubelskiego chmielu. Posiada wyraźny chmielowo – słodowy zapach i pełny, wybornie skomponowany smak wykończony świetną goryczką z delikatnymi nutami chlebowymi i owocowymi.

- Pominięcie procesu filtracji to większa ilość drożdży i witamin, ale przede wszystkim imponująca pełnia smaku i wyjątkowo bogaty bukiet aromatów.

- Łagodniejsza obróbka termiczna to bogactwo witamin i minerałów oraz wyjątkowa świeżość i pełnia smaku.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

IBU: 25

Składniki: woda, słód jęczmienny chmiel, drożdże

Noteckie Ciemne Eire

Piwo wytwarzane z unikalnej kompozycji słodów ciemnych i słodu jasnego oraz najwyższej jakości aromatycznego chmielu. Poddawane klasycznej fermentacji w otwartych kadziach, by później nabierać smakowej pełni podczas dwumiesięcznego leżakowania w niskich temperaturach. Piwo to ma głęboki brunatno-wiśniowy kolor z iskrzącymi się rubinowymi refleksami.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel

Noteckie Bursztynowe

Bursztynowe to unikalne połączenie Noteckiego Jasnego i Ciemnego, w proporcjach rekomendowanych przez naszych piwowarów.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel

Noteckie Jubileuszowe

Piwo uwarzone dla uczczenia 125-lecia Browaru w Czarnkowie.

Chmielone szlachetnymi odmianami Magnum i Spalt, aby wiernie oddać charakter i smak trunku z końca XIX w.

Tak jak w 1893 r. - potrójnie chmielone i fermentowane w otwartych kadziach.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Ekstrakt: 12,1% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże

Noteckie Bezalkoholowe

Piwo bezalkoholowe, chmielone na zimno, aby wydobyć najszlachetniejsze aromaty z szerokiej gamy gatunków chmieli dodanych w czasie produkcji.

Warzone tylko na naturalnych składnikach.

Stworzone dla koneserów piwa będących w trasie, prowadzących zdrowy, sportowy tryb życia, a także tych, którzy chcą gasić pragnienie złocistym napojem i odczuwać przyjemność picia naturalnego piwa.

Spożywać schłodzone. Naturalnie mętnieje.

Zawartość alkoholu: poniżej 0,5% obj.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel aromatyczny i goryczkowy, drożdże dolnej fermentacji

Aby wejść na stronę,
potwierdź, że jesteś osobą pełnoletnią.